Manifest


Nou Barris pateix de manera extrema l’impacte de la crisi econòmica. Ho demostren les dades d’atur, o la caiguda de la renda per habitant. Ho demostren també la quantitat de desnonaments i els símptomes de pobresa que detectem quotidianament. Els veïns i veïnes de Nou Barris no hem provocat la crisi. Els responsables són els especuladors i financers que han jugat amb els interessos de tots, i els polítics que ho han deixat fer. Però als nostres barris s’acumulen els problemes, agreujats per la manca de polítiques socials des de les administracions: Ajuntament, Generalitat i Govern de l’Estat.  

Tampoc no ajuda l’actuació de l’equip de govern municipal: no reconeixen la gravetat de la situació, no treballen amb confiança i transparència amb les entitats i el teixit social, no faciliten el diàleg constructiu, no donen resposta a les qüestions.

Amb aquest manifest denunciem en primer lloc que no es tracta d’una crisi, sinó d’una redistribució de la riquesa per la qual treuen diners als treballadors i els donen als més rics. I es tracta, a més a més, d’un pla perfectament dissenyat per acabar amb els avenços socials aconseguits pels treballadors, amb molt d’esforç, en les últimes dècades. No és una crisi, és una contrarevolució del capital.

També volem denunciar la corrupció a molts estaments i administracions públics, a les entitats financeres, les estafes continuades de la banca i la passivitat i irresponsabilitat dels polítics davant aquestes situacions.

No podem callar davant:
 • Els greus retalls sanitaris (inclòs el tancament del servei d’urgències a Guineueta o els retalls a l’Hospital de la Vall d’Hebron) i la introducció de re-pagaments a les receptes, mentre es descobreix l’enriquiment il·lícit d’alguns amb el Centre Sanitari de Cotxeres Borbó i d’altres centres sanitaris a Catalunya.
 • Les agressions al sistema d’ensenyament públic, com el tancament de la matriculació al CEIP Roger de Flor i al CEIP Sant Josep Oriol; el bloqueig de la política d’Escoles Bressol; l'eliminació de la sisena hora; l’augment del número de l’alumnat por aula... a més a més del retalls en les beques de menjador.
 • Que només l’endeutament de milers de llars ha permès l’accés a l’habitatge. Amb la crisi les entitats financeres, al temps que són salvades per l’Estat, desnonen la nostra gent i se n’apropien dels seus pisos. Els polítics que van incentivar aquesta situació, ara no tenen ni pisos d’emergència ni d’habitatge públic assequible. Exemple sagnant: els 400 pisos buits de Regesa a Torre Baró esperant compradors inexistents.
 • Les insuficients polítiques socials de recolzament a les famílies que pateixen l’atur o a les que necessiten suport per a la dependència. Estem detectant a algunes escoles casos de nens que pateixen gana i situacions d’extrema dificultat econòmica en molta altra gent. Constatem que la xarxa de Serveis Socials i de suport a aquestes necessitats està totalment desbordada.
 • Que enlloc de fer polítiques actives de foment del treball, s’anuncien retalls en els serveis d’orientació i formació a las persones aturades (Barcelona Activa, PTT...).
 • Els retalls als nostres barris també han arribat a la cultura: rebaixa important dels diners als equipaments públics, inversions sota mínims, menys subvencions per a projectes... Diem que la cultura no és un luxe, sinó una eina per formar-nos com a persones; un gran àmbit de participació, de foment de la ciutadania i de promoció i cohesió socials a Nou Barris.
Per tot això, las entitats que signem aquest manifest exigim:
 • A l’equip de govern de Nou Barris i, per tant, a l’Ajuntament de Barcelona, una avaluació dels problemes socials provocats per aquesta anomenada crisi als nostres barris,
 • l’adopció de mesures orientades a pal·liar i revertir els negatius efectes que se’n deriven, adreçades a totes les persones de Nou Barris que ho necessitin, recolzant especialment les més vulnerables: aturats, gent gran, desnonats, infants...
 • el manteniment i reforçament dels serveis públics, única forma de garantir els drets bàsics a tota la població,
 • recolzament real per part de les administracions del teixit social de Nou Barris, des del respecte, el reconeixement i el treball actiu en la participació.
 • La retirada immediata dels últims decrets del Govern Espanyol que vulneren clarament els drets fonamentals de les persones i els territoris.

Exigim fets i no tan sols paraules!

En el passat, el present i el futur a Nou Barris, amb unitat ho aconseguirem!

Barcelona – Nou Barris , setembre 2012

Per adherir-vos al comunicat podeu escriure a: 9bcabrejada@gmail.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada