dimarts, 15 d’abril del 2014

L'Ajuntament multa a la campanya 'Nou Barris Cabrejada' per una pancarta reivindicativa del 8 de març

El passat 11 d'abril un veí de Nou Barris va rebre la comunicació per part de l'Ajuntament de Barcelona d'una multa de 300 euros per haver penjat una pancarta en el monument de la plaça de Llucmajor el passat 8 de març. La pancarta de plàstic, lligada amb corda a la base de l'estàtua de la República, deia “Nou Barris Cabrejada diu: nosaltres parim nosaltres decidim” i la seva col·locació formava part de l'acte reivindicatiu que va organitzar la campanya amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. Es tracta d'una sanció recollida a l'Ordenança de Civisme que castiga la “degradació de l'entorn urbà”.

Des de la campanya 'Nou Barris Cabrejada, diu prou!' considerem:
  • Aquesta multa imposada a un veí en realitat va dirigida a la campanya Nou Barris Cabrejada, formada per més de 100 entitats del districte que vam consensuar i organitzar els actes del 8 de març.
  • En tot moment el grup de dones que va preparar la jornada, que va constar de diferents activitats durant tot el dia, va mobilitzar centenars de veïns i veïnes i va discórrer pacíficament per diferents llocs de l'espai públic, va tenir especial cura perquè cap de les accions no danyés un mobiliari urbà que considerem patrimoni dels barris.
  • Ens sembla una veritable desproporció i un abús castigar amb una multa de 300 euros el fet de penjar una pancarta totalment innòcua l'objecte de la qual era únicament fer servir la llibertat d'expressió per denunciar una sèrie d'actituds polítiques que fan perillar el drets de les dones aconseguits amb moltes lluites durant la democràcia. ¿Potser té alguna cosa a veure que la regidora Irma Rognoni i el seu partit s'hagin negat a debatre sobre la reforma de la llei de l'avortament?
  • La campanya Nou Barris Cabrejada ja ha patit diversos episodis de censura per part de l'Ajuntament, i considerem aquesta sanció com una coacció més cap a una ciutadania organitzada i crítica que no es conforma amb la situació social existent.
  • La major part d'entitats socials de la ciutat ja vam denunciar (i impugnar) que les multes que preveu l'Ordenança de Civisme per la col·locació de pancartes responen a una política repressiva per coartar la llibertat d'expressió i la protesta social.
  • No podem compartir el criteri de l'Ajuntament que aquesta acció provoqui una “degradació de l'entorn urbà”. Les pancartes són un objecte que es posa i es treu, i expressen el sentiment d'un veïnat viu. ¡Aquest districte ha millorat històricament les seves condicions de vida a base de pancartes!
  • Les entitats de Nou Barris Cabrejada donarem tot el suport a aquest veí en la presentació d'un recurs contra una multa injusta, però aclarim que no considerem aquest fet un tema de “civisme” sinó una qüestió política, per la qual cosa exigim a la regidora de Nou Barris Irma Rognoni que intercedeixi per anul·lar una sanció que mai no s'havia d'haver imposat.

Barcelona, 14 d'abril de 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada