dimecres, 4 de juny del 2014

Manifest sobre la Gestió Ciutadana, des de la Plataforma de Gestió Ciutadana 9Barris


Vistes les recents declaracions de diferents representants de l’Ajuntament en relació als fets de Can Vies, en què s’ha esmentat la gestió Cívica vàries vegades, volem fer arribar a tothom que interessi diverses reflexions.

No compartim l’ús políticament interessat de la fórmula de gestió Cívica/Ciutadana que l’Ajuntament ha fet. Que no concebem la gestió Ciutadana com una fórmula contrària a l’Autogestió dels centres Socials Ocupats, sinó que ambdues són formes diferents de gestionar comunitàriament iniciatives socials.
Volem recordar que l’Ajuntament no ha iniciat, en cap cas, els projectes de gestió Cívica, sinó que després de molta persistència ciutadana ha acabat reconeixent-los; l’origen d’aquesta fórmula rau únicament en la ciutadania i en cap cas se n'hauria de fer mèrit l’administració.


El compromís i el diàleg que ha esmentat l’Alcalde s’ha de veure en la pràctica quotidiana i aquesta, a dia d’avui, ens demostra que els nous projectes de Gestió Ciutadana que demanen ser reconeguts com la Flor de maig de Poblenou o el Projecte de l’Harmonia a Sant Andreu, no ho han tingut fàcil: els primers han hagut d’actuar amb una ocupació després que se’ls tanquessin les portes d’un projecte que estava en funcionament; el segon, ha patit fins l’últim moment la decisió política d’exclusió de la possibilitat de gestionar el casal que ja fa vuit anys reclamen i en el disseny del qual van participar activament.

El Senyor Alcalde ha d’entendre que la ciutadania vol autonomia en la gestió i no tutelatge; dialogar oferint opcions temporals o cogestions disfressades no és dialogar. La ciutadania té unes necessitats que es resolen gestionant directament la seva vida comunitària i aquestes necessitats no es poden tapiar ni enderrocar: hi seguiran sent i trobaran el seu punt de fuga. És una greu disfunció de l’administració fer-ne oïdes sordes o dinamitar projectes que ja funcionen.

Tenim el convenciment que en aquesta ciutat hi ha d’haver espais per a l’autogestió i l’autoorganització ciutadana, dins i fora del paraigües de l’administració pública, i han de ser facilitats i respectats per aquesta. Ja és hora que l’administració treballi com a garant i administrador dels recursos públics i deixi a la comunitat gestionar-los transparentment, sí, responsablement també, però sense tutelatges. Serà aleshores que demostrarà que hem superat la immaduresa institucional de la transició i que s’ha entès que ningú més que la comunitat sap el que necessita.

Volem comunicar la nostra indignació per l’ús institucional que s’està fent de la gestió Ciutadana, ja que és una tasca de responsabilitat veïnal pública de llarg recorregut que es mereix un respecte i no ser recurs per a l’oportunisme polític.
Volem donar suport al Projecte de Can Vies i mostrar la nostra solidaritat amb les manifestacions de suport.

Barcelona, a 4 de juny de 2014
Plataforma de Gestió Ciutadana de 9barris
Les entitats de la plataforma gestionen:

Centre cívic Can Basté
Centre cultural Ton i Guida
Casal de Joves Prosperitat
Casal de Joves de Roquetes
Masia de la Guienueta
Ateneu Popular 9 Barris
Casal de Barri de Prosperitat
Casal Barri Can Peguera – La cosa nostra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada